29-01-2021
De financiële impact van erfpacht in Somerparc aan de Amstel

De financiële impact van erfpacht in Somerparc aan de Amstel

In Somerparc aan de Amstel wordt door de gemeente Amsterdam erfpacht toegepast. Anne-Fleur Schotema, financieel adviseur bij de Kredieter legt uit wat de financiƫle impact is van erfpacht wanneer je hier een woning koopt. Lees hieronder het interview of bekijk de video.

Anne-Fleur: ‘De woningen van Somerparc aan de Amstel staan niet op eigen grond. De grond is eigendom van de gemeente Amsterdam. Als je hier een woning koopt, krijg je de grond in bruikleen. De vergoeding die je betaalt voor de grond noemen we erfpachtcanon. Deze is fiscaal aftrekbaar, net zoals hypotheekrente. Je kunt ervoor kiezen de erfpachtcanon jaarlijks te betalen of eeuwigdurend af te kopen.’ Ze legt uit wat de voor- en nadelen zijn van beide opties.

 

Jaarlijkse erfpachtcanon

Wanneer je een jaarlijkse erfpacht canon betaalt, is dat in de meeste gevallen fiscaal aftrekbaar. Wel verlaagt het jaarlijks betalen van de erfpacht je leencapaciteit voor een hypotheek bij de bank. De prijs van je woning is lager dan bij het eeuwigdurend afkopen van de erfpacht. Deze prijs herken je op de prijslijst als ‘koopsom v.o.n. bij canonbetaling met jaarlijkse indexering’. De hoogte van de jaarlijkse erfpachtcanon is verschillend per woning en is ook terug te vinden op de prijslijst. 

 

Eeuwigdurend afkopen van erfpacht

Het eeuwigdurend afkopen van de erfpacht is een tweede optie waarbij je als koper eenmalig een bedrag betaalt. Voordeel hiervan is dat je niet meer te maken krijgt met jaarlijkse canonverplichtingen en indexaties. Het afkoopbedrag is bij deze vorm echter niet fiscaal aftrekbaar maar wel mee te financieren in je hypotheek. De grond blijft – ook als je kiest voor afkoop - altijd eigendom van de gemeente Amsterdam. Deze prijs is op de prijslijst terug te vinden onder ‘koopsom v.o.n. bij afkoop eeuwigdurende erfpacht’.

 

De impact op je leencapaciteit
Het betalen van erfpacht heeft impact op je leencapaciteit. Wat de impact hiervan is, hangt uiteraard af van de hoogte van de canon, je inkomen en de hypotheekrente. 

 

Een rekenvoorbeeld
Maar wat is dan die impact? Anne -Fleur gaat verder: ‘Om je inzicht te geven, geven we je een globaal rekenvoorbeeld als richtlijn. Algemeen kun je er vanuit gaan dat je per €1.000 jaarlijkse erfpachtcanon je ongeveer €22.000 minder kunt lenen bij de bank. Dit is uiteraard niet in beton gegoten en kan in iedere persoonlijke situatie net anders zijn.’

 

Financieel advies
‘Om meer inzicht te krijgen in jouw persoonlijke financiële situatie en de impact van de erfpachtcanon op jouw leencapaciteit raad ik je aan om je goed voor te laten lichten. Bij De Kredieter staan wij met een team van ervaren financieel adviseurs voor je klaar om je verder te helpen. Dus neem vooral contact met ons op.’

 

Image not found

De Kredieter
Telefoon: 020 - 575 33 20
E-mail: nieuwbouw@kredieter.nl
https://www.kredieter.nl/